sobota, 5 września 2015

» 8. || omlet.


Kolejne danie z serii: pyszne, zdrowe i szybkie. Najlepsze w wyborze omleta na posiłek jest to, że możemy dodać do niego to co najbardziej lubimy. Zarówno w środku i na zewnątrz.
Omlet przedstawiony na zdjęciu oprócz podstawowoych składników, które dodaje smażąc go zawierał w sobie wiórki kokosowe, które uwielbiam, a także miarkę bananowej odżywki białkowej.

SKŁADNIKI: (podstawowe)
2 jajka (dodajecie tyle jajek ile jesteście w stanie zjeść :))
1 łyżka mąki pełnoziarnistej żytniej
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki sody/proszku do pieczenia
Oprócz tych składników każdy z was tak jak wcześniej wspominałam może dodać, to co lubi: wiórki kokosowe, kakao, cynamon, owoce, odżywkę białkową i wiele wiele innych, dzięki czemu waszomlet będzie niepowtarzalny i oryginalny.

PRZYGOTOWANIE I WYKONANIE:
żadna filozofia: wszystkie składniki poprostu ze sobą mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem odrobiny tłuszczu. 
Jeśli chcemy, aby omlet był jeszcze bardziej pulchny białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. 
Pieczenie pod przykrywką sprawi, że omlet urośnie jeszcze bardziej.

Omlet to moje ulubione śniadanie. Jest naprawdę smaczny, a dodatkowo po zjedzeniu nie odczujemy głodu przez kolejne trzy godziny, które powinny upłynąć do następnego posiłku.

Smaczego! :)



2 komentarze: