piątek, 28 sierpnia 2015

» 6.|| indeks glikemiczny.

» INDEKS GLIKEMICZNY Określa się stosunek stężenia glukozy we krwi po spożyciu pokarmu testowanego, do stężenia glukozy po spożyciu produktu referencyjnego, którym jest roztwór czystej glukozy.

» A tak bardziej "po ludzku?
 Określa zawartość czystego cukru/skrobi w produkcie węglowodanowym -->
Określa szybkość zwiększenia stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów (węglowodanów) w porównaniu ze zwiększeniem, jakie następuje po spożyciu takiej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy.

» Jak to wygląda w praktyce, w codziennym życiu?
Gdy spożywamy produkty, które mają duży indeks glikemiczny dochodzi do gwałtownego zwiększenia glikemii poposiłkowej, gwałtownego wydzielania insuliny, a następnie szybkiego zmniejszenia się stężenia glukozy we krwi, co skutkuje zwiększeniem wydzielania glukagonu i zwiększeniem łaknienia. Spożywanie takich produktów sprawia, że tłuszcz się odkłada, przez co tyjemy, pojawia się oponka na brzuchu itd. Kiedy spożywamy produkty o niskim IG sytuacja jest odwrotna: spowalniają one wchłanianie glukozy i przez dłuższy czas powodują łagodne zwiększanie glikemii i insulinemii poposiłkowej.


» WĘGLOWODANY PROSTE.
szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. 
GLUKOZA, FRUKTOZA

» WĘGLOWODANY ZŁOŻONE
spowalniają wzrost glukozy we krwi, mają znacznie dłuższy czas trawienia
SKROBIA, LAKTOZA, MANNOZA


Produkty o niskim IG (<50) – cukry czołgające się, WOLNO podnoszące poziom cukru we krwi 
Produkty o średnim IG (50-70) – cukry spacerujące
Produkty o wysokim IG (>70) – cukry biegnące, SZYBKO podnoszące poziom cukru we krwi

» CZOŁGAJĄCE SIĘ: warzywa, woce (wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, grapefruity), chleb gruboziarnisty, mleko, jogurt
» SPACERUJĄCE: kukurydza, ziemniaki, owoce (banany, melony, jabłka, gruszki, śliwki, poziomki, truskawki, ananasy, pomarańcze), chleb razowy, ryż, kasze, płatki owsiane
» BIEGNĄCE: cukier, słodkie ciastka bez czekolady, lody sorbetowe, soki owocowe, syropy, napoje słodzone, miód, dżem, konfitury, ziemniaki puree, chleb biały i z dodatkiem słodu, płatki kukurydziane

Korzyści płynące ze spożywania produktów o niskim i średnim IG:
- utrzymywanie sytości --> unikanie podjadania
- zmniejszenie stężenia triglicerydów, cholesterolu całkowitego i "złego" cholesterolu (LDL), podwyższenie "dobrego" cholesterolu (HDL)
- zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy i niektórych nowotworów
- poprawa stanu skóry

PRODUKTY O NISKIM I ŚREDNIM IG ZALECANE SĄ DLA KAŻDEGO :)

2 komentarze:

  1. Jakie jest źródło zdjęć?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czytając ten wpis, wydaje się że sama do końca nie rozumiesz co się kryje pod pojęciem "indeks glikemiczny". Do szybko podnoszących cukier we krwi zaliczasz fruktozę, po czym o niskim indeksie glikemicznym zaliczasz owoce. Więc czy owoce nie mają fruktozy, gdzie ona stanowi główny cukier ?! "Produkty o niksim IG spowalniaja wchlanianie glukozy". Gdzie więc w tym wszystkim rola błonnika? Jakie to byłoby piękne, gdyby było to takie proste jak opisujesz. I na koniec stwierdzenie, że produkty o niskim IG zmniejszają poziom TG, LDL, a zwiększają HDL... Dajmy przykład. Osoba z zespołem metabolicznym wchodzi na Twojego bloga, czyta że od owoców, które należą do niskiego IG- nie dość że schudnie, wyrowna poziom glukozy, to jeszcze LDL jej spadnie a nawet HDL wzrośnie, zaczyna je spożywać, przecież jeśli działają tak zbawienie, zje ich więcej. Po czym staje się wręcz odwrotnie! Dlatego może warto zagłębić się w temat, ponieważ czytają to najczęściej osoby potrzebujące pomocy...

    OdpowiedzUsuń